Onsdag startet Base Property arbeidet med å rehabilitere Hermetikklaboratoriet på Eiganes.

Laboratoriet i Niels Juels gate ble offisielt innviet 26. juni 1931, mens Hermetikkfagksolen i Alexander Kiellands gate ble tatt i bruk 16. september 1952.

De to bygningene har til sammen 6700 kvadratmeter golvflate og eiendommen har et samlet tomteareal på nesten 10 mål. Tomten grenser på baksiden av bygningene mot Ledaalparken. I første omgang er det Laboratoriet på 2500 kvadratmeter som rehabiliteres.

Kong Haakon var til stede under åpningen i 1931.
Kong Haakon var på besøk i 1935.

Base Property overtok eiendommen i vår etter å ha kjøpt den fra Stavanger kommune for 63 millioner kroner i januar 2016.

Trær fjernes
Det første som må gjøres er å fjerne fire rundt 100 år gamle bøketrær som med sine dype røtter har underminert grunnen ved Hermetikklaboratoriet. Dette arbeidet ble igangsatt i dag og utføres av Stangeland Maskin.

Hovedstammen på noen av trærne har nesten vokst seg inntil deler av kjelleren som strekker seg ut mot parken. Kjeller og deler av teknisk rom står i dag under vann og hele bygget må dreneres på nytt.

– Årsaken til at arbeidet starter akkurat nå er at vi ble bedt av kommunen om å vente til etter hageselskapet til kongefamilien på naboeiendommen Ledaal, sier prosjektleder Odd-Are Njå i Base Property, som er en del av Base Gruppen.

Mye skal vernes
Bygningenes fasader, inngangspartier, vinduer og trappeløsninger er vernet, for øvrig står bygningene foran en totalrenovasjon i tett samarbeid med byantikvaren. De skal brukes til kontor, næring og bolig. Blant annet er planen at selskapene i Base Gruppen flytter inn neste år.

Konsernsjef Alfred Ydstebø i Base Gruppen ser fram til å fullføre rehabiliteringen.

– Det er et fantastisk flott område vi har fått muligheten til å utvikle, kanskje byens beste. Parken på baksiden skal bli finere enn noen gang, med uteservering tilknyttet et 250 kvadratmeter stort serveringslokale inne, sier han.