Venter gladelig på Fargehusene

Paret har sikret seg drømmeleiligheten i Stavanger Øst – Og det er veldig behagelig at det er to år til den står klar, sier han. – For da kan vi slappe helt av, smiler hun.

Bente Marie Apeland og Torgeir Sørensen kommer ruslende til den klargjorte byggetomten i Haugesundsgata på Storhaug hvor det i første trinn kommer 55 leiligheter i to bygg, som skal sette enda mer farge på den livlige, urbane bydelen.

Tomten ligger bare en fin, liten gåtur unna parets nåværende hjem, aller øverst i Paradis på Storhaug vest, der de har holdt til i hele 30 år. Selve samlingsplassen for storfamilien når de kommer fra USA og Bergen – og de som bor i Stavanger skal treffe kusiner og fettere.

Tar til vett

– Vi har hatt bruk for det romslige huset, og har i grunn tenkt at det bør vi ha litt til. Men så ble vi inspirert av mange andre vi kjenner som tar til vett og flytter til leilighet, holdt jeg på å si, og har kikket på leiligheter de to-tre siste årene, sier Torgeir.

– Uten å finne noe. Vi endte alltid opp med «off, nei, det blir for smått!» legger Bente Marie kjapt til.

– Så oppdaget ene datteren vår en kinoreklame for et boligprosjekt da hun var på byferie. Datteren som bor i Sandnes, erter pappaen.

Sandnesgauken sendte foreldrene informasjon om Fargehusene, dette var vel noe for dem? Og de hadde jo sett litt på det før, hver for seg på nettet, for noen måneder siden.

– Vi begynte å kikke på det igjen, og tenkte «jaja, vi kan prøve». Vi har ikke vært medlemmer i Bate så lenge og tenkte vi kom langt bak i køen, sier han.

– Men noen år var det nok, det holdt! smiler hun.

Hva får bli med?

I fjerde etasje i Fargehusene får de en leilighet av akkurat den sorten de vil ha; i rett størrelse, god planløsning, tre soverom, gjennomgående lys og romslig gang.

– Og så er det fint at vi må vente på den. Vi er ikke modne for å flytte ennå, tilstår han.

– Vi er kjempefornøyde med at det er lenge til, sier hun lettet.

For nå er de så smått i gang med den store jobben; å velge ut hva som får bli med på flyttelasset om to år. Det vil ta tid å gå gjennom alt.

– Jeg har 25-30 fotoapparater som jeg skal ha plass til. CD-samling. Masse bøker. Nå er vi der at vi må ha målsatte plantegninger! Vi skal måle opp hyllene våre, sjekke hva vi får plass til, planlegger han.

– Jaja, det blir på millimeteren, finregner hun.

Bente Marie forteller videre om at da de tidlig i leilighetsjakten vurderte en leilighet på bare 70 kvadratmeter, lurte hun på hvor hun skulle få plass hvis han skulle ta med alt han planla å ta med.

– «Skal jeg være med i det hele tatt?!» Jo, det fikk jeg, men jeg behøvde ikke ha med meg så mye, skrattler hun.

– Altså, de magasinstablene med Lev Landlig, nå er de på vei ut likevel! kvitterer han muntert.

Fargehusene ligger i en fargerik bydel, her fra Tou Scene med gatekjøkkenet Fortou til venstre.

Bydelen med Brooklyn-stemning

Landlivet får de dosen av på hytta i Danmark. Paret er enige om at det blir herlig å bytte ut vedlikeholdsarbeid på hus og hage med et liv i leilighet, balkong – og felles takterrasse.

– Vi har en datter som bor i blokk i Brooklyn med takterrasse i niende etasje. Den har vi brukt mye når vi er der, det er fantastisk kjekt der oppe. Og jeg tenker at takterrassen som skal bygges på toppen her kan bli en fin sosial møteplass, sier Torgeir.

– Det å få bli værende i denne bydelen var punkt én. Det er noe med å bo i det pulserende livet. Jeg har vært lærer i alle år og det er så kjekt å bli nærmeste nabo til to skoler etter hvert. Da kan jeg følge med og kikke på det som foregår. Helt topp med liv og røre! ivrer Bente Marie.

Carcia, Ostehuset og ØST blir nevnt. Restaurant, kafé og pub. De er veldig glade i det urbane og bruker området mye.

– Og så er det blitt en fantastisk fin vei inn til byen som heter Pedersgata, der vi får Brooklyn-stemning! sier han entusiastisk.

Kajakker på lasset

God tilgang på natur får de også. Den må være del av pakka for at Torgeir – tidligere park- og veisjef i Stavanger kommune – skal trives.

– Sjølinjen henger sammen med turveisystemet i byen. Her er det tilrettelagt for et urbant liv samtidig som det er kort vei ut til noen av turherlighetene. Det eneste vi lurer på er hvor vi skal plassere kajakkene våre.

– Men det finner vi ut av, smiler Bente Marie.

Tekst: Samina Bruket/Impress
Foto: Kristi Wilhelmsen/Impress